Böcker för dig som ska starta företag

Böcker för dig som ska starta företag

Här kommer några bra tips på böcker för dig som ska starta företag.

Motivationen till att starta eget kan skilja sig på individnivå. Vissa vill testa en idé, andra vill var sin egen chef, en tredje kategori vill tjäna pengar. Ibland är det en kombination av flera saker. Oavsett utgångspunkt så kan det vara bra att inhämta både inspiration och kunskaper från dem som har tidigare erfarenheter. Med detta i åtanke har vi därför några tips på böcker som kan hjälpa dig på vägen.

Starta eget företag snabbt och lönsamt – Holger Wästlund

Denna bok är systematiskt uppbyggd och går igenom olika steg. Den första delen inriktar sig på vikten av att skaffa kunder. Anledningen är enkel, utan några kunder är det svårt att driva ditt företag framåt. Det är också genom dina kunder som du har chansen att korrigera eventuella saker i din affärsidé.

Steg två fokuserar på värdet av att så fort som möjligt bli lönsam. Orsaken till detta är flera. För det första är det lättare att överleva om verksamheten går med vinst. För det andra får man snabbt konkreta bevis på vad som fungerar och vad som eventuellt behöver justeras.

I steg tre ligger tonvikten på dig som person. Vad är dina styrkor och finns det områden som kan förbättras. Författaren ger bland annat tips på misstag som du bör undvika.

Fjärde steget handlar om att välja väg för ditt företagande. Avsnittet tar bland annat upp varför du ska skriva en affärsplan och har även med en SWOT-analys.

Femte steget består av en – att göra lista. Den behandlar olika praktiska saker som, företagsformer, registrering och försäkring.

I sjätte och sista steget ligger fokus på att få verksamheten att växa.

På författarens egen hemsida finns mer information för dig som vill driva eget företag.

Starta och driva företag – Björn Lundén

Detta är en välkänd bok och har enligt förlaget sålts i över 130 000 exemplar genom åren. Boken är för dig som både driver eller funderar på att starta eget. Den innehåller bland annat information om, företagsformer, finansiering, marknadsföring, redovisning och mycket annat.

Förlaget ger även ut en liknande bok på engelska som heter – Start up and run a business in Sweden. Ett alternativ för den som hellre vill ha en bok om ämnet på engelska.

Björn Lundén har en bred palett av böcker för dig som driver eller ska starta företag. Ett par ytterligare exempel hittar du nedan.

Enskild firma – Björn Lundén

Funderar du på att specifikt starta en enskild firma så kan denna bok vara värd att beakta. Den går igenom hur en enskild firma fungerar när det gäller, skatt, deklaration, ekonomi och juridik. Boken är praktiskt inriktad och innehåller en massa exempel. Den är dessutom skriven med ett enkelt språkbruk och har sålt i över 100 000 exemplar.

Eget aktiebolag – Björn Lundén

Har du bestämt dig för att starta aktiebolag så kommer denna bok komma väl till hands. Fokuset ligger primärt på mindre aktiebolag med enklast möjliga administration. Du får bland annat lära dig om fåmansreglerna, skatt, moms, bolagstämma, med mera.

Allt du behöver veta för att starta och driva företag –
Mikael Ottosson, Anders Parment

En bok som bygger på forskning om vad som gör vissa företag framgångsrika. Ett axplock ur innehållet är bland annat, kalkylering, marknadsföring, ledarskap, kundanalys, fakturering och redovisning. Passar för dig som på ett snabbt och enkelt sätt vill förstå hur man startar och driver ett företag. Fungerar även för personer som arbetar med företagare i sin yrkesroll.

Våga starta eget och bli din egen boss – Moa Norström

Författaren har intervjuat tio framgångsrika entreprenörer och sammanställt deras och sina egna erfarenheter i en konkret handbok. Den går bland annat igenom hur du kan övervinna dina rädslor, minimera dina risker och hitta din motivation. Boken vänder sig både till den som vill satsa fullt ut eller börja i mindre skala.

Sammanfattning

Att starta företag är ett stort steg för de flesta och förhoppningsvis kan några av böckerna vara behjälpliga på denna resa. Det går också att hitta mer information på Skatteverkets hemsida. Där finns exempelvis seminarier för den som ska starta eget.