Finns det någon kostnad för att starta enskild firma?

Finns det någon kostnad för att starta enskild firma?

Funderar du på om det finns någon kostnad med att starta enskild firma? Svaret beror på om du ska registrera ett företagsnamn eller inte. Att göra en företagsregistrering hos Skatteverket är kostnadsfritt, men vill du sedan lägga till ett namn hos Bolagsverket så tillkommer en kostnad.

Registrering hos Skatteverket

En enskild firma registreras hos Skatteverket. Det går antingen att göra via verksamt, alternativt på blankett 4620. I ansökan finns bland annat möjlighet att registrera sig för F-skatt, arbetsgivare och moms. Ytterligare delar är verksamhetens inriktning och eventuella överskott. Denna ansökan är kostnadsfri och är egentligen allt som du behöver göra för att bli registrerad som enskild näringsidkare.

För en enskild firma är det frivilligt att registrera ett företagsnamn. Det finns med andra ord inget som tvingar dig att skaffa ett. En del väljer dock att registrera ett namn hos Bolagsverket. I samband med detta tillkommer en kostnad.

Namn hos Bolagsverket

Ett företagsnamn kan du registrera hos Bolagsverket. Det innebär att namnet skyddas i det län där firman är registrerad. När en enskild firma registrerar namnet tillkommer en kostnad. Priset beror på om det sker digitalt eller på papper. I bifogad länk kan du läsa mer om avgifterna rörande företagsnamn hos Bolagsverket

Företag som hjälper till med registrering

Det finns företag som hjälper privatpersoner med registreringen. För denna tjänst finns normalt en avgift. Ibland kan detta uppfattas som att det finns en kostnad för att starta en enskild firma. Avgiften är dock för den tjänst som företaget tillhandahåller. Det går egentligen att jämföra med valfri konsulttjänst.

Sammanfattning

Att starta en enskild firma är i grunden kostnadsfritt. Det tillkommer endast avgifter för den person som väljer att köpa till ett företagsnamn eller ta hjälp av ett företag med registreringen. I en av våra andra artiklar kan du läsa mer fördelar och nackdelar med enskild firma. Det går också att kontakta Skatteverket om du har frågor. Kort sagt finns det hjälp att tillgå