Bokföra egen insättning och eget uttag i enskild firma

Bokföra egen insättning och eget uttag i enskild firma
Foto: Istockphoto

I den här texten kommer vi förklara hur du ska bokföra egen insättning och eget uttag i en enskild firma.

Egen insättning

I en enskild firma kan du som ägare göra en egen insättning. Det innebär att du tar din privata pengar och sätter in i företaget. Anledningen till att man skjuter till medel kan exempelvis vara att man vill expandera, köpa till något, eller täcka ett eventuellt underskott. När du gör en egen insättning i näringsverksamheten så ökar det egna kapitalet.

Men hur ska kan man bokföra en egen insättning? I nedanstående bokföringsexempel har vi gjort en överföring av 5000 kronor från vårat privata konto till företagets konto.

Kan också förtydliga att kontoplanen som vi använder är BAS Förenklat årsbokslut – K1.

KontoDebetKredit
2017 Egen insättning5000
1930 Företagskonto5000

I vissa fall uppkommer situationer när man använder sina privata pengar för att köpa saker till företaget. Det kan till exempel vara att du glömt företagskortet och väljer att köpa kontorsmaterial till verksamheten med ditt privata kort. Vid ett sådant tillfälle kommer konteringen se ut enligt nedan. I exemplet har du köpt pärmar för 100kr inklusive moms.

KontoDebetKredit
2017 Egen insättning100
6100 Kontorsmaterial80
2640 Ingående moms20

Eget uttag

När du som ägare tar ut pengar ur din enskild firma ska du bokföra det som ett eget uttag. Det gäller även om du betraktar det som en lön. Anledningen är att ägare till enskilda firmor inte räknas som anställda, vilket gör att dina uttag inte är någon lönekostnad för verksamheten. I en enskild firma skattar du istället på överskottet och det betalas genom en debiterad preliminärskatt.

I slutet av månaden väljer du att göra ett eget uttag på 15 000 kronor från ditt företagskonto till ditt privata. Konteringen blir då följande.

KontoDebetKredit
2013 Eget uttag15000
1930 Företagskonto15000

Om du använder ditt företagskort för att köpa privata saker blir det likadant. Eftersom det då räknas som ett eget uttag. Det kan till exempel kan vara ett besök på en nöjespark där du köpt ett åkband med ditt företagskort för 700kr. Det bokförs då på följande sätt.

KontoDebetKredit
2013 Eget uttag700
1930 Företagskonto700

Att bokföra egen insättning och eget uttag är två vanligt förekommande transaktioner i en enskild firma. För ytterligare information kan vi tipsa om Skatteverkets broschyr för bokföring, bokslut och deklaration.

Tänk på skatten

Genom att lämna in en korrekt preliminär inkomstdeklaration så får man löpande en debitering som motsvarar den skatt som du ska betala på överskottet. På detta sätt glömmer man inte att betala skatten och undviker därmed tråkiga överraskningar längre fram.