Vad är en SNI-kod?

Vad är en sni-kod?
Foto: Istockphoto

Vad är en SNI-kod? SNI är en förkortning av standarden för svensk näringsindelning. Syftet är att klassificera företag efter vilken typ av verksamhet de bedriver. Primärt är det Statistiska centralbyrån som hanterar koderna och avsikten är att föra statistik över företagsamheten i Sverige. Men det är inte bara för statistiska ändamål, även Skatteverket vill ha information om vilken typ av inriktning ditt företag har.

Uppkommer vid registrering

När du registrerar ett företag ska du ange en SNI-kod. Den ingår som en del av samma ansökan som exempelvis F-skatt och moms. Vill du göra den digitalt är det smidigast att gå via Verksamt, annars går det även bra att hämta blankett 4620 på Skatteverkets hemsida.

Söka efter koder?

På Statistiska centralbyråns hemsida går det att söka efter SNI-koder. Där finns även möjligheter att söka fram en kod som passar din verksamhet. Du kan till exempel göra fritextsökningar, söka direkt, eller stega dig framåt mellan de kategorier som finns angivet på sidan.

Går att ha flera olika SNI-koder

Ett företag kan ha många olika verksamheter. För varje verksamhetsgren ska du ange en kod. Det finns inga begräsningar över hur många olika SNI-koder ett företag kan ha. Genom att ange en kod för varje inriktning så blir din verksamhet tydlig. Det ger både Statistiska centralbyrån och externa parter en bild av din verksamhet.

Vilka SNI-koder har mitt företag?

Det finns flera sätt att hitta sina befintliga uppgifter. Du kan till exempel gå in på Skatteverkets hemsida och logga in på mina sidor. I menyn väljer du företagsinformation. Där står koderna. Går också att ta ut ett registerutdrag på samma plats med informationen. Ytterligare en variant är att söka på allabolag och där välja verksamhet och ändamål. Går även att logga in på Verksamt.

Kan man lägga till SNI-koder i efterhand?

Det går utmärkt att lägga till SNI-koder i efterhand. Du gör det lättast genom att gå in på Verksamt. Ett annat alternativ är att gå in på Skatteverkets hemsida och söka efter blankett 4639 – Ändringsanmälan. Det kostar inget att göra en ändring.