Bokföra slutlig skatt i enskild firma

Bokföra slutlig skatt i enskild firma
Foto: Istockphoto

Ska man bokföra slutlig skatt i en enskild firma och hur ser ett praktiskt exempel på en sådan kontering ut? Svaret beror på var inbetalningen kommer ifrån och orsaken är att kvarskatten i grunden är en personlig skatt. Väljer näringsidkaren att betala skatten med firman pengar så ska du också bokföra transaktionen. Men vi tar det från början.

Ett företag som går bra genererar normalt ett överskott. Du deklarerar överskottet på en NE-bilaga som du lämnar tillsammans med din inkomstdeklaration. I deklarationen finns förutom näringsinkomster normalt även inkomster från kapital och tjänst. När deklarationen är granskad och klar så får du ett slutskattebesked. Där har man tagit din inbetalda skatt mot den du skulle betala. Har du betalat för lite så får du en kvarskatt.

Slutskattebeskedet är med andra ord en summering av alla dina skatter som privatperson. Det innebär att även skatten från den enskilda firman finns med i beräkningen. Inbetalningen av skatten blir därmed privat, oavsett från vilket inkomstslag den kommer ifrån.

Varför fick jag kvarskatt?

Som vi nämnt tidigare är slutskattebeskedet en summering av samtliga inkomstslag. Men den vanligaste orsaken till att enskilda näringsidkare får kvarskatt är att den debiterade preliminärskatten varit för låg. Vilket medför att den inbetalda skatten blir lägre än den påförda. Det går att justera debiteringen genom att lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Det kan förebygga framtida kvarskatter.

Betala skatten med privata medel

När du ska betala skatten finns två alternativ. Det första är att du väljer att betala skatten med dina privata pengar, det vill säga medel som inte har med företaget att göra. I det fallet får det inget effekt på ditt företag och du ska därför inte bokföra transaktionen. Tar du däremot företagets pengar blir situationen annorlunda.

Använda företagets medel för att betala skatten

Den som väljer att använda företagets medel för att betala skatten ska också bokföra transaktionen. I en enskild firma kommer du bokföra slutlig skatt som ett eget uttag. Orsaken till detta är att skatten är privat och tar du medel från företaget i syfte att betala något privat så blir det ett eget uttag. I detta fallet har du exempelvis tagit 8000 kronor från företagskontot för att betala den slutliga skatten.

KontoDebetKredit
2012 – Avräkning för skatter & avgifter8000
1930 – Företagskonto8000

Jag fick tillbaka pengar. Hur bokför man dem?

Har du fått pengar tillbaka behöver du normalt inte bokföra dem. Anledningen beror på att slutskattebeskedet är för dig som privatperson och pengarna är därför inte relaterade till näringsverksamheten. Väljer du däremot att sätt in pengarna i firman så blir det som en egen insättning.

Sammanfattning

Slutskattebeskedet får du som privatperson, vilket medför att skatten är privat. Väljer du att betala skatten med dina privata pengar blir det ingen effekt för ditt företag. Väljer du däremot att använda företagets medel så måste du bokföra händelsen. För en enskild firma ska du bokföra slutlig skatt som ett eget uttag. I korthet beror det på att du använt företagets medel för att betala en privat kostnad.

Får du istället tillbaka pengar så behöver du normalt inte bokföra dem. Orsaken är återigen att pengarna är privata. Skulle du däremot föra över pengarna till företagskontot så blir det som en egen insättning.